وقتی یک آتش سوزی را می بینید مهمترین اصل حفظ آرامش و تمرکز است
اولین قدم خارج کردن تمامی افراد از ساختمان و اطراف محل آتش سوزی است.
قدم دوم در آتش سوزیهای خطیر یا بزرگ تماس با آتش نشانی 125 توسط خودتان و ترجیحا افراد دیگر برای اعزام و ورود به محل است.
برای اقدام به خاموش کردن آتش از نبود مواد آتش زا و منفجه و مایعات قابل اشتعال اطراف آتش مطمئن شوید
در فضای باز رو به آتش و پشت به باد بایستید و در فضای بسته روبه آتش و پشت به در خروجی قرار بگیرید.
از اتاقی که پر از دود شده فورا خارج شوید.
مطمئن شوید راه فرار شما باز است.

مهمترین نکتهای که هنگام استفاده از کپسولهای آتش نشانی باید به آن توجه کرد، قانون PASS نام دارد. این قانون از ۴ حرف انگلیسی تشکیل شده که هر کدام، نوع اختصار یافتهای از یکی از دستوراتی هستند که شما برای اطفای موفقیتآمیز حریق، باید به آن عمل کنید.

- کشیدن پین،
- هدفگیری با استفاده از شلنگ،
- فشار دادن اهرم
- چرخاندن شلنگ به سمت آتش
- مراحل کلی این قانون را تشکیل میدهند.
- در آتشهای درون ساختمان پشت به در ورودی بایستید و بدانید که خروجی کجاست.
- از آتش فاصله مناسب داشته باشید.
بیشتر از کپسولهای آتشنشانی، بین ۲.۴ تا ۳.۷ متر برد دارند.
قبل از استفاده از کپسول آتشنشانی، از آتش به اندازه ۱.۸ تا ۲.۴ متر فاصله بگیرید.
برای خاموش کردن آتش
- اول ضامن را بکشید.
هر کپسول آتشنشانی دارای یک ضامن است که در کنار دسته کپسول قرار گرفته که مانع تخلیه تصادفی کپسول آتشنشانی میشود. یک حلقه کنار دسته کپسول قرار گرفته است. حلقه را با انگشت گرفته و با کشیدن آن، ضامن را از قسمت دسته خارج کنید. - شلنگ کپسول آتشنشانی را به سمت مرکز آتش نشانه بگیرید.
دستگیره پایینی (همان دستگیره حمل کپسول) را با یک دست گرفته و سپس سر شلنگ (نازل) را با دست دیگر بگیرید. شلنگ را درست به سمت وسط آتش نشانه بگیرید، چون شما باید مواد سوختنی که آتش گرفته را خاموش کنید. شلنگ را به سمت شعلههای آتش نگیرید. شعلهها منبع آتش نیستند و با این کار شما مانع پیشرفت آتش نمیشوید. - اهرم کپسول آتش نشانی را فشار دهید.
برای آزاد کردن مواد اطفا حریق، هر دو اهرم را با یک دست فشار داده و در همین حال شلنگ را با دست دیگر به سمت آتش بگیرید. هنگام فشردن اهرمها این کار را بهصورت آهسته و یکنواخت انجام دهید.
برای متوقف کردن جریان تخلیهی کپسول آتشنشانی باید اهرم را رها کنید. - شلنگ کپسول آتشنشانی را از یک سمت به سمت دیگر بچرخانید.
برای خاموش کردن مرکز آتش، به آرامی شلنگ را به سمت عقب و جلو بر روی قسمت منبع آتش بچرخانید تا آتش خاموش شود. هنگامی که شعلهها کمتر شدند به آتش نزدیک شوید.
تا زمانی که تمام آتش خاموش نشده این کار را ادامه دهید. حتی اگر هنوز مقداری خاکستر گرم وجود دارد، باید تا سرد شدن آن، خاموش کردن آتش را ادامه دهید چون هر لحظه امکان شعلهور شدن مجدد وجود دارد. - اگر به هر دلیلی آتش دوباره شعله گرفت، این روند را تکرار کنید.
- اگر دیدید که توان خاموش کردن آتش را ندارید فورا محل را ترک کنید.
بیشتر کپسولهای آتشنشانی برای مدت ۱۰ ثانیه کار میکنند. اگر دیدید در این مدت نه تنها آتش خاموش نشد، بلکه کپسول شما نیز کاملا خالی شد فورا محل را ترک کنید. نحوه استفاده از کپسول آتشنشانی و تمامی مراحلی که گفته شد، روی تمامی این کپسولها با تصویر آموزش داده شده است.
اگر تا این لحظه با مرکز آتش نشانی یا اورژانس تماس نگرفتهاید سریعا تماس بگیرید. معمولا در این موارد که مهار آتش کمی سخت میشود، آتشسوزی باعث آسیبهای زیادی به محل میشود. - در زودترین زمان ممکن کپسول آتش نشانی جدید را جایگزین یا مجددا شارژ کنید.
بعضی از کپسولهای آتشنشانی یکبار مصرف هستند و باید بعد از خالی شدن جایگزین شوند. بعضی دیگر قابل شارژ هستد و شما میتوانید با مرکز مربوط به آن تماس گرفته و برای شارژ آن اقدام کنید.
هیچگاه کپسول آتشنشانی خالی را نگه ندارید. زیرا ممکن است کسی در مواقع ضروری اشتباها به سراغ آن برود. نکته مهم دیگراینکه، به تاریخ انقضای کپسول آتشنشانی خود توجه کنید. این کپسولها با توجه به نوع موادی که داخل آنهاست نیازمند شارژ دورهای هستند.
اگر کپسول آتشنشانی شما قابل شارژ بود، در کوتاهترین زمان ممکن آن را شارژ کنید. این کار را پشت گوش نیاندازید زیرا ممکن است در یک موقعیت اورژانسی دیگر، با کپسولی خالی روبهرو شوید. نکته مهم دیگر در این قسمت، سپردن کپسول به مراکز مجاز است. شارژ غیراصولی و نادرست میتواند علت انفجار کپسول آتشنشانی باشد.